Витамин C или аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който играе важна роля за

...
Витамин C или аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който играе важна роля за
Коментари Харесай

Витамин C: Защо е важен и от какво количество се нуждае човешкият организъм на ден?

Витамин C  или  аскорбинова киселина , е водоразтворим витамин, който  играе значима роля за здравето  на  човешкия организъм . Той е прочут със своите  антиоксидантни свойства  и  способността  си да  подкрепя имунната система .

Витамин C е  необходим  за  голям брой процеси  в  организма , в това число синтеза на  колаген , антиоксидантна отбрана, асимилиране на желязо и поддържане на  здравето  на  костите  и  зъбите . Той също по този начин оказва помощ за поддържането на здравето на кръвоносните съдове и укрепването на имунната система.

За да се обезпечи задоволително количество витамин C за положително здраве,  целесъобразната дневна доза  за  възрастни  е сред 75 и 2 000 мг. Важно е да се означи, че тези стойности могат да варират според от самостоятелните потребности и здравословното положение на индивида.

Най-добрият метод  да се получи задоволително витамин C е чрез  консумацията  на  разнородни храни , богати на този витамин.  Цитрусовите плодове , като  портокали, грейпфрут и лимони , са добър източник на витамин C. Други храни, които съдържат доста количество витамин C, включват  червени чушки, ягоди, киви, броколи и спанак.

Важно е да се означи, че витамин C е водоразтворим и  не се запасява в организма . Това значи, че  би трябвало да се приема постоянно посредством храната или добавки . Въпреки че витамин C е относително безвреден, приемането на прекомерно огромни дози може да докара до нежелани резултати, като диария или гадене.

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР